Magnesium
Aineenvaihduntaan vaikuttaa keskeisesti yli sata tekijää. Yksi näistä ainesosista on magnesium, jota ihmiskehossa esiintyy noin 20-28 grammaa. Noin puolet magnesiumista on sitoutunut luustoon, ja puolet magnesiumista on solujen sisällä.
Keskimäärin ihmisen magnesiumin saantisuositus vaihtelee noin 310–420 mg (milligramman) välillä. Naisilla magnesiumin tarve on pienempi kuin miehellä. Suomalaisten magnesium saannin lähteet koostuu viljavalmisteista, muista kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista. Elimistön magnesium säätelyyn osallistuvat munuaiset. Jos elimistö saa paljon magnesiumia, se näkyy virtsanerityksen lisääntymisenä.
Magnesiumin vaikutukset elimistössä:
- Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
- Edistää elektrolyyttitasapainoa
- Edistää normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa
- Edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa
- Edistää normaalia proteiinisynteesiä
- Edistää normaalia psykologista toimintaa
- Ylläpitää luuston normaalia toimintaa
- Ylläpitää hampaiden normaalia toimintaa
- Sillä on rooli solunjakautumisen prosessissa
Magnesiumin puute (hypomagnesemia)
Magnesiumia löytyy monipuolisesti elintarvikevalikoimasta, ja tämän myötä varsinainen magnesium puutos on harvinaista. Magnesium puutostila voi kuitenkin syntyä jos henkilö sairastaa esimerkiksi vaikeaa keliakiaa, jolloin magnesiumin imeytyminen suoliston kautta on minimaalista.
Magnesium puutoksen syynä voi olla myös liian tehokas nesteenpoistuminen kehosta. Tällöin ihminen menettää magnesiumia virtsan kautta esimerkiksi nesteenpoistolääkityksen aikana, pitkään jatkuneen alkoholin käytön seurauksena tai diabeteksessa silloin, kun huonon sokeritasapainon vuoksi virtsamäärät ovat suuria.
Magnesiumia voi poistua liikaa myös ulosteen mukana. Tällöin henkilö kärsii pitkäaikaisesta ripulista, kuten tulehduksellisissa suolistosairauksissa, tai hänelle on tehty suoliavanne. Magnesium imeytyy elimistöön pääasiassa ohutsuolessa, ja jonkin verran myös paksusuolessa. Imeytymätön magnesium poistuu ulosteen mukana.
Magnesiumin puutoksen oireita ovat mm.:
- Väsymys
- Oksentelu
- Lihasten nykiminen
- vapina
- Vaikeissa tapauksissa lihasten kouristelu
Magnesiumin puutoksen hoito
Apu lievään magnesiumin puutokseen ovat suun kautta otettavat magnesium valmisteet (linkki nettiterveysapteekin magnesium valikoimaan). Jos magnesium puutos on vakavampi, sitä hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä tiputuksella magnesiumia. Magnesiumvalmisteita käytetään yleisesti suonenvedon (lihaskramppien) estämiseen, mutta niiden tehoa ei ole varmistettu pätevillä tutkimuksilla.
Liikaa magnesiumia (hypermagnesemia)
Magnesiumin liikasaannille voivat altistaa esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta tai suoneen annettava ravitsemushoito. Mahahappoja neutraloivat lääkkeet voivat aiheuttaa magnesiumin liikasaantia, jos niiden tärkein vaikuttava aine on magnesium. Jos henkilö saa suonensisäisesti ravitsemus hoitoja, saattaa veren magnesiumpitoisuus kasvaa liialliseksi.
Magnesiumia voit nauttia joko purutablettina, imeskeltävänä tablettina, poretablettina, jauheena tai
suihkeena.
Lähdetiedot: