Stressi-ihottuma

Stressi voi vaikuttaa ihmiseen psyykkisesti sekä fyysisesti. Jos kärsit ihottumasta, voivat psyykkiset tekijät pahentaa ihottumaa, ja aiheuttaa tulehduksen jolloin ihosi ärtyy, sekä tulehtuu ja kutisee voimakkaasti. Stressihormonit tekevät ihosta normaalia herkemmän, sekä vaikuttavat talintuotantoon ja samalla ihon kykyyn pitää itsensä kunnossa.

Stressi-ihottuma

Stressi voi vaikuttaa ihmiseen psyykkisesti sekä fyysisesti. Stressaaminen voi ilmetä lukuisilla tavoilla kuten ahdistuksena, alakuloisuutena tai masentuneisuutena. Yhtenäistä kaikilla stressin oireilla kuitenkin on yleisesti kielteinen olotila. 

Stressin voi laukaista monta tekijää, ja se voi tahattomasti hankaloittaa ihmisen elämää. Tällaisia tekijöitä aikuisilla voi olla esimerkiksi taloudelliset huolet, läheisen kuolema/sairastuminen, tai elämäntilanteen, kuten työpaikan/asuinpaikan menetys/muuttuminen. Nuorilla ja lapsilla stressin voi laukaista perhehuolet, sosiaalinen paine tai huoli opinnoista.

Kroonisesta kutinasta, sekä ärtyneestä punoittavasta ihosta kärsivät ovat kaksi kertaa stressaantuneempia, kuin ilman kutinaa elävät. Osa tutkimuksista myös kertoo, että stressi vaikuttaa heikentävästi ihon suojamekanismeihin. Jatkuva stressi voi pahentaa kutinaoireita ja niihin liittyviä sairauksia esimerkiksi psoriasista tai erilaisia ekseema sairauksia. 

Jos kärsit ihottumasta, voivat psyykkiset tekijät pahentaa ihottumaa, ja aiheuttaa tulehduksen jolloin ihosi ärtyy, sekä tulehtuu ja kutisee voimakkaasti. Stressihormonit tekevät ihosta normaalia herkemmän, sekä vaikuttavat talintuotantoon ja samalla ihon kykyyn pitää itsensä kunnossa. Kipeät finnit tai ihottuma sekä muut iho-ongelmat saattavat pahentaa henkilön stressiä entisestään, joka tekee tilanteesta entistä pahemman. 

Stressaavina aikoina muista pitää huolta ihostasi, ja pyri välttämään fyysistä kuormitusta. Vinkkejä stressaaviin aikoihin tähän: 

  • Peseydy suihkussa säännöllisesti ja suosi hellävaraisia pesutuotteita. 
  • Kylve enintään 10 minuutin ajan.
  • Kun olet suihkussa/kylvyssä käytä lämmintä (ei kuumaa) vettä.
  • Vaatemateriaaleissa suosi mieluiten puuvillaa.
  • Pukeudu rentoihin mukaviin vaatteisiin.

Stressi-ihottuman hoito: 

  • Opi tunnistamaan stressin laukaisijat, ja löydä keinot käsittelemään niitä. Joillekkin henkilöille esimerkiksi jooga ja meditointi ovat apukeinoja stressin hallintaan.
  • Raitis ulkoilma, sekä aktiivinen ulkoilu, sekä liikunta auttavat lievittämään stressiä.
  • Muista huolehtia monipuolisesta ,sekä säännöllisestä ruokavaliosta, ja juo vettä tarpeeksi.
  • Nuku riittävästi. Aikuinen ihminen tarvitsee unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, nuorten unentarve on hieman suurempi, noin 8–9 tuntia.
  • Pidä huoli, että joka päivä on aikaa myös itsellesi, ja niiden asioiden toteuttamiseen mitkä tekee sinut onnelliseksi.
  • Nostata itsetuntoasi asettamalla itsellesi päivittäisiä tavoitteita. Uusia tavoitteita, ja taitoja saavuttaessa koet voimaantumista sekä hyvää oloa. 
Jos kärsit jatkuvasta ihottumasta tai kutinasta, ota yhteyttä lääkäriisi.  

Lähdetiedot:

Mieli ry, 2021, Unen tarve vaihtelee

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/palauttava-uni/unen-tarve-vaihtelee/
 

Bebanthen, 2020, Voiko stressi aiheuttaa ihottumaa? 

https://www.bepanthen.fi/miten-ihosi-toimii/ihottuma/voiko-stressi-aiheuttaa-ihottumaa