Ihmisen suurin elin kaipaa suojaa auringolta, kosteutusta ja kuorintaa. Laajan aurinkovoidevalikoiman edessä menee pää helposti pyörälle. Omalle ihotyypille sopivan ja laadukkaan tuotteen löytää kysymällä neuvoa apteekin ammattilaisilta.
Farmaseutti Anne Järvenpää Seinäjoen Ykkösapteekista kertoo kemiallisten ja fysikaalisten aurinkosuojien erosta.
– Kemiallisessa suojassa kemiallinen suodatin imee itseensä auringon ultraviolettisäteen ja tuhoaa sen ihon pinnalla. Suojan muodostuminen iholle kestää noin 20–30 minuuttia. Fysikaalinen suoja puolestaan jättää ihon pinnalle aurinkoa heijastavan vaalean tai valkoisen kalvon, ja vaikutus alkaa välittömästi, hän selvittää.
Kemiallista suojaa on lisättävä muutaman tunnin välein sekä uinnin ja kuivaamisen jälkeen. Fysikaalinen suoja riittää jopa koko päiväksi, ellei sitä pestä tai hangata pois iholta. Voidetta levitetään iholle oman kämmenen kokoinen määrä eli aikuiselle noin kaksi ruokalusikallista. Myös herkästi palavat korvanlehdet, huulet, nenänpää, niska, otsanreunukset sekä jalan päälliset ja jalkapohjat pitää muistaa rasvata.
Muista rasvata myös herkästi palavat korvanlehdet, huulet, nenä, niska, otsa sekä jalkapöytä ja jalkapohjat.
Pikkulasten ensisijainen aurinkosuoja on vaatetus. Alle yksivuotiaille ei suositella aurinkovoiteiden käyttöä ollenkaan, ja alle kolmevuotiaille suositellaan fysikaalista suojaa.
– Kun lämmittää jähmeää fysikaalista suojaa hetken aikaa kämmenellä, se levittyy iholla helpommin, Järvenpää vinkkaa.
Suojakerroin 30 tai yli
Valittavan aurinkovoiteen suojakerroin (SK) riippuu siitä, onko ihotyyppi vaalea- tai punapigmenttinen tai kestääkö se hyvin aurinkoa. Myös auringossa vietetyllä ajalla on merkitystä.
Lapsille suositellaan käytettäväksi tuotteita, joissa suojakerroin on 50. Järvenpää neuvoo aikuisia käyttämään kasvoilla SK 50 -voidetta ja muualla iholla SK 30- tai SK 50 -voidetta ihotyypin mukaan.
– Korkea suojakerroin ei estä ruskettumista, vaan auttaa ihoa kestämään aurinkoa, ettei se pala eikä ikäänny sen vaikutuksesta.
Lisätehoa aurinkovoiteista tai niiden alle
Apteekkikosmetiikka kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi Avène- ja Aco-sarjat tarjoavat eri ihotyypeille aurinkovoiteita, jotka samalla käyvät kosteus- ja antiage-voiteiksi. Aurinkovoide toimii kesällä kätevästi päivävoiteena, kun sen alle tarvitse laittaa erillistä kosteusvoidetta.
Aurinkovoiteiden alle löytyy kasvoseerumeita käytettäväksi eri ihotyypeille tehostamaan ihonhoitoa.
Erityisen suosittuja ovat Järvenpään mukaan hyaluronihappo ja C-vitamiinihappo. Muun muassa Vichyllä ja Acolla on näistä uutuustuotteita.
– Hyaluronihappo kosteuttaa ja antaa iholle täyteläisyyttä. Kuoriva C-vitaminiihappo kirkastaa ihoa, tuo siihen hehkua ja vaalentaa maksaläiskiä. Sitä käytetään kesällä vain illalla, koska kuoriutuva iho voi kärähtää auringossa, farmaseutti neuvoo.
Auringonpolttamiin hydrokortisonia tai aloe veraa
Jos aurinko sittenkin yllätti ja koko kroppa hehkuu punaisena rantapäivän jälkeen, ensiapu polttavalta tuntuvan ihon hoitoon löytyy viilentävän suihkun alta. Seuraavat päivät tulee pysyä pois auringosta. Pahimmissa tilanteissa kipua voi rauhoittaa tulehduskipulääkkeellä.
– Palanutta ihoa voi kosteuttaa ja rauhoittaa hydrokortisonivoiteella. Kasvoille sopii 1-prosenttinen voide ja vartalolle 2,5-prosenttinen voide. Tärkeää on käyttää sitä 5–7 päivän kuurina eikä sipaista iholle silloin tällöin. Kortisoni on lääke, joka pidemmässä käytössä ohentaa ihoa ja toimii vain, jos sitä käytetään kuurina oikein, Järvenpää painottaa.
Lievissä oireissa avuksi riittää kosteuttaminen aloe veraa sisältävällä geelillä, joka rauhoittaa tulehdusta.
Muista myös jalat
Kesällä paljaat jalat saavat ilmakylpyjä, mutta vastaavasti altistuvat auringolle ja maapohjalle. Niiden iho kaipaa kosteuttamista muun vartalon tapaan. Kuorinta kerran viikossa tai kahdessa poistaa tehokkaasti pienet kovettumat.
Järvenpää suosittelee karbamidipohjaisia voiteita kuorimaan ja pehmittämään kovettumia kantapään reunassa tai varpaiden sivussa. Viilentävä jalkavoide puolestaan poistaa turvotusta.