Hyvinvointi on oikeus, ei pakko

{image:text}

Oletko yrittänyt lukuisia kertoja muuttaa elintapojasi, jotta jaksaisit elämässäsi enemmän? Elintapavalmennuksen uranuurtaja Riku Aallolla on yksinkertainen vinkki, jonka avulla voit onnistua tavoitteessasi.

Elämä lipuu ohi, koko ajan on kiire ja jos aikaa olisikin, aina väsyttää. Riku Aallon mukaan tällaiset tuntemukset johtuvat usein siitä, että elämänhallintataidot ovat hukassa. Kulutamme iltamme ruutua tuijottaen ja unohdamme suunnitelmat ulkoilusta, vaikka emme haluaisi aikamme kuluvan niin.

Aalto on tehnyt töitä ihmisten hyvinvoinnin eteen vuosikymmeniä. Hänen mukaansa monet hyvinvointipanostukset tuottavat ihmisille enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia.

”Meille iskostetut ajatusmallit nostavat kynnystä hyvinvoinnin eteen tehtäville valinnoille. Mielessämme ovat kuin tatuoituina sellaiset ajatukset kuin ilman kipua ei tule tuloksia tai rasva alkaa palaa vasta puolen tunnin treenaamisen jälkeen”, Aalto sanoo.

Liikunnan lisäksi myös palautuminen on yhä useammin suorittamista. Aalto muistuttaa, ettei kenenkään ole pakko joogata tai meditoida. Nopeatempoinen somesurffailu tai toimintaelokuva eivät rentouta, mutta itselle mieluinen tv-sarja, kalastaminen tai auton rassaaminen voivat olla hyviä palautumiskeinoja.

”Tärkeintä olisi oppia kuuntelemaan kehoaan ja säädellä sekä kuormittumista että palautumista osana tavallista, iloista arkea.”

Käytä itsekurisi säännöllisyyteen

Mitä sitten tehdä, jos haluaisi jaksaa työpäivän jälkeen muutakin kuin tuijottaa ruutua? Aallon mukaan yksi asia on ylitse muiden: energisyys. Jos ei ole energiaa, on vaikea olla läsnä ja osallistua, nauttia elämästä. Energisenä ihminen myös sietää fyysistä ja psyykkistä kuormitusta ja palautuu nopeammin.

”Fyysinen kunto on kaiken perusta ja sen avulla on helpointa vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin. Energisyys ja elinvoimaisuus eivät kuitenkaan kasva vain liikkumalla. Energisyyteen vaikuttavat myös palautumiskeinot: riittävä uni, lepo ja ravinto”, Aalto sanoo.

Aallolla on yksinkertainen vinkki, jonka avulla jokainen voi lähteä lisäämään elämäänsä energisyyttä: huolehdi säännöllisyydestä.

Kovatehoisessa liikunnassa elimistö erittää stressihormoni kortisolia. Kun keho oppii sietämään kortisolin nousua treenissä, voi saman stressihormonin erittymistä olla helpompi sietää henkisesti stressaavassa tilanteessa.

”Syö säännöllisin väliajoin, pidä kiinni päättämistäsi liikuntahetkistä ja huolehdi vuorokausirytmistäsi. Se, mitä syöt tai miten liikut, on alkuun toisarvoista. Säännöllisyys johtaa huomaamatta myös muihin terveellisiin ja hyviin valintoihin.”

Sen sijaan, että pitäisi kurinalaisesti kiinni suunnittelemastaan treenistä, Aalto kehottaa pitämään kiinni liikkeelle lähdöstä. Kun tekee mieli jäädä sohvalle, pidä kiinni päätöksestä lähteä liikkeelle. Väsyneenä voi tehdä rauhallisen kävelylenkin. Jos liike helpottaa väsymystä, voi ottaa muutaman juoksuaskeleen, ja jos sekin tuntuu kehossa hyvältä, voi jatkaa treenin kovalla sykkeellä loppuun.

Olennaisinta Aallon mukaan on mitoittaa keholle tarjoiltavat impulssit voimavaroihin. Jos on kuormittunut, treenaamisella ei saisi kerryttää stressikuormaa, vaan liikkuminen tulisi mitoittaa niin, että se purkaa ylivirittyneisyyttä ja auttaa palautumaan.

Myös syömisen kohdalla itsekuri on hyvä kohdistaa vain säännöllisyyteen. Kun nälkä ei pääse yllättämään, epäterveelliset välipalat ja herkut jäävät itsestään pois. Myös riittävä määrä unta tulee itsestään, kun huolehtii unirytmin säännöllisyydestä.

”Ihmisen tulisi saada elää tyydyttävää elämää juuri nyt, samaan aikaan, kun tekee elintapamuutoksia.”

Energisyyttä arjen aktiivisuudesta

Kun itsensä johtaminen on hukassa ja maailma tarjoaa jokaisen nurkan takana jotakin uutta, elintapamuutoksiin voi olla hankala tarttua. Jopa Aallon yksinkertaiseen ja armolliseen säännöllisen elämän malliin. Jos muutokset tuntuvat vaikealta, voi arvojen miettiminen auttaa.

”Yritysjohtajat, jotka tuntuvat selviävän mistä tahansa, ymmärtävät, että keho ja mieli ovat heidän tärkein pääomansa. Jos ne kaatuvat, kaatuu kaikki. Sen vuoksi he huolehtivat stressaavissa tilanteissa jaksamisestaan, eli energisyydestään, usein juuri säännöllisen elämänrytmin avulla”, Aalto kertoo.

Hyvinvoinnin tulisi olla arkinen ilo, ei pakko vaan oikeus. Aalto muistuttaa, että säännöllisyysmallin ja sen liikuntahetkien ohessa energisyyttä kasvatetaan arjen aktiivisuudella.

”Muutaman viikoittaisen treenin rinnalla meidän tulisi ehdottomasti lisätä arjen aktiivisuutta. Tunnin treenillä ei juuri ole vaikutusta, jos ihminen istuu tai makaa kaiken muun aikansa. Työpäiviä olisi tärkeä oppia tauottamaan, eikä aivoja tulisi kuormittaa somella, vaan tauot tulisi käyttää fyysiseen aktiivisuuteen ja mielen rauhoittamiseen.”