Peräpukamat

Peräpukamat 

Peräpukamien syyt 

Ihmisen peräaukon sisäpinnalla on kolme limakalvon paksunnosta, kuten eräänlaiset tyynykkeet, jotka auttavat peräaukon pysymistä tiiviinä. Näissä tyynykkeissä on paljon verisuonia, ja niillä on kyky laajentua sekä painua kokoon.

Oleellista pukamien synnyssä on ulostamiseen liittyvää pitkittynyttä ja voimakasta ponnistelua. Tällöin tyynykkeiden tukikudos höltyy, ja peräaukon sisällä olevat laskimot laajentuvat. Peräpukamia voi syntyä ilman ummetusta, mutta ummetus tyypillisesti aktivoi peräpukamien synnyn. 

Altistustekijöitä peräpukamille voivat olla myös pitkään paikallaan istuminen, ylipaino sekä raskaus. 
 

Peräpukamien yleisimmät oireet ja oirearvio 

Yleensä peräpukamat ovat oireettomia. Tyypillinen peräpukamien aiheuttama oire on kutina sekä epämiellyttävä tunne. Lisäksi oireena on vuotavat peräpukamat: kirkasta verta tulee pyttyyn ulostamisen jälkeen. 

Peräpukamista koituu kipua kun niiden sisällä tapahtuu verenpurkauma, tai syntyy peräaukon haavauma. Peräpukamaröllykät voivat luiskahtaa peräaukosta ulos. Ulosluiskahdus palautuu usein itsestään takaisin, mutta joskus ne joudutaan työntämään takaisin. 

Peräpukamien oireille on tyypillistä vaihtelevuus ajan kuluessa. Välillä pukamat saattavat vaivata enemmän sekä luiskahdella ulos, mutta välillä on myös kokonaan oireettomia kausia peräpukamista.

Oirearvion voit tehdä oma-olo palvelussa, jos koet normaalista poikkeavia vaivoja peräaukon seudulle. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi peräpukamia, kipua ulostaessa, kutinaa tai kostumista, pallukkaa peräaukon suulla tai verta ulosteessa. 
 

Peräpukamien itsehoito

Jos peräpukamat eivät oireile, niitä ei tarvitse hoitaa. 

Pitkittynyttä ponnistelua ulostamisen yhteydessä on hyvä välttää, sillä peräpukamat liittyvät usein ponnisteluun ulostamisen yhteydessä. Pitkittyneen ponnistelun tarvetta voit vähentää luontaisin keinoin esimerkiksi harrastamassa liikuntaa ja syömällä kuitupitoista ruokaa kuten täysjyvätuotteita sekä kasviksia. Tällöin uloste pysyy riittävän pehmeänä. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää apteekkivalmisteilla (kuten bulkkilaksatiivit) samaan tapaan kuin ummetuksessa.

Hygieniasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää silloin kun pukamiin liittyy vaivoja. Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin

hankaamista välttäen. Apteekissa on saatavilla peräpukamavoiteita tilapäiseen lievitykseen, mutta voiteiden liiallinen käyttö saattaa ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Ulos luiskahtaneita pukamia voi työntää varovasti takaisin.

 

Peräpukamien ehkäisy

Paras tapa ehkäisemään peräpukamia on huolehtia, että uloste kulkee ilman pitkiä ponnisteluja. Keskeinen asia tässä on riittävä ravintokuidun saanti, liikunta sekä veden juominen. 

Wc-istunto tulisi pitää vain suolen tyhjentymisen pituisena ja välttää pitkittyneitä ulostusistuntoja. Pitkään paikallaan istumista on hyvä välttää.

 

Lähdetiedot: 

Duodecim Terveyskirjasto, (2021), Peräpukamat