Tule-sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet kuuluvat suomalaisten kansantauteihin. Riskitekijöitä ovat ylipaino, vähäinen liikunta ja tupakointi.
Hyvinvointimme ja elämänlaatumme perustuvat pitkälti tuki- ja liikuntaelinten varaan. Luiden, nivelten, jänteiden ja lihasten kunto määrittää toiminta- ja työkykymme sekä arkemme sujuvuuden.
Erityyppiset tule-sairaudet vaivaavat joka viidettä työikäistä ja useampaa kuin joka kolmatta eläkeläistä. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tule-sairaus, joka rajoittaa toimintakykyä. Tule-sairaudet ja -oireet ovat yleisin syy lääkärissä käyntiin ja aiheuttavat eniten työstä poissaoloja.
Lihakset ja nivelet tarvitsevat liikettä ja kuormitusta pysyäkseen kunnossa.
Tule-sairauksiin kuuluu laaja kirjo erilaisia diagnooseja aina ohimenevästä rasitusvammasta tai noidannuolesta vaikeisiin reumaattisiin immuunitauteihin, kuten nivelreumaan. Työikäisten harmina ovat tyypillisesti erilaiset selkä-, niska- ja hartiavaivat sekä nivelrikko. Iän myötä vaivat yleistyvät ja varsinkin polven ja lonkan nivelrikko sekä luiden haurastuminen ja niistä johtuvat murtumat lisääntyvät.
Terveelliset elintavat ehkäisevät tule-vaivoja
Tule-sairaudet kehittyvät yleensä pitkän ajan kuluessa. Taustalla voi olla perimä, fyysinen passiivisuus, tapaturma, liiallinen ja väärällä tavalla kuormittava liikunta tai vaikkapa virheelliset työskentelyasennot.
Kaikkien tule-sairauksien syntymekanismia tai perimmäistä syytä ei vielä tunneta. Useiden kehittymiseen ja etenemiseen voi vaikuttaa terveellisillä elintavoilla sekä vähentämällä tunnistettuja riskitekijöitä, kuten ylipainoa, liikkumattomuutta ja tupakointia.
Liikunta ehkäisee tule-sairauksia tehokkaasti aivan kuten monia muitakin kansantauteja. Lihakset ja nivelet tarvitsevat liikettä ja kuormitusta pysyäkseen kunnossa.
Hoito aina sairauden mukaan
Lähes jokaisella meistä on elämänsä aikana tule-vaivoja, mutta suurin osa niistä paranee ilman lääketieteellistä hoitoa.
Kipu on tule-sairauksien yleisin oire, joten niitä yleensä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Helpotusta haetaan myös fysikaalisista hoidoista, kuten venyttelystä, voimistelusta sekä lämpö- ja kylmähoidoista. Mikäli oireet sallivat, aktiivinen liikunta lisää vireyttä ja toimintakykyä.
Työikäisten harmina ovat erilaiset selkä-, niska- ja hartiavaivat sekä nivelrikko.
Vaikeimmissa tule-sairauksissa hoitona käytetään erikoislääkkeitä ja ortopedisiä leikkauksia. Niistä yleisimpiä tekonivel-, nivelkierukka-, reumanivel- ja selkäleikkaukset.
Juttukokonaisuuden lähteet: Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry, Duodecim, THL, Reumaliitto
Tunnetko nämä tule-sairaudet?
1. Nivelsairaudet
Yleisimpiä ovat nivelrikko ja nivelreuma, mutta myös selkärankareuma, kihti ja psoriasis voivat aiheuttaa nivelissä ongelmia. Tyypillisiä oireita nivelissä ovat rasituksessa ilmenevä kipu, särky, arkuus sekä tulehtuneessa nivelessä kuumotus ja turvotus. Niveltulehdus voi olla seurausta reumaattisesta prosessista, virukset ja bakteerit voivat tulehduttaa niitä tai nivelet voivat sairastua pitkän ajan kuluessa liiallisesta tai vääränlaisesta kuormituksesta.
2. Selkäsairaudet
Yleisin oire on selkäkipu, joka voi liittyä tapaturmaan, ylikuormitukseen tai syntyä ilman näkyvää syytä. Selkäsairaus voi olla lihas-, välilevy- tai nivelperäinen tai se voi johtua hermopinteestä, synnynnäisestä nikamamuutoksesta tai selkäydinkanavan ahtaudesta. Myös tapaturman tai luuhaurastumisen aiheuttamat nikamien murtumat, nivelsiteiden venähdykset tai kasvaimet voivat aiheuttaa selkäkipuja.
3. Osteoporoosi
Luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumille. Perinnöllisen alttiuden lisäksi ikääntyminen, liikkumattomuus, yksipuolinen ravinto ja niukka kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, ravintoaineiden imeytymishäiriöt, monet sairaudet ja lääkkeet sekä tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö haurastuttavat luustoa. Osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla ja miehillä.